fbpx

Het lijkt een eeuwige discussie onder wielrenners: wat is de ideale velgmaat voor je wielen op je racefiets? Voorstanders van lage velgen wijzen je erop dat het totaalgewicht van je fiets alleen maar toeneemt met zo’n hoge velg. Terwijl liefhebbers van de hoge velg je juist vertellen dat een fiets met een hoge velg veel aerodynamischer én dus sneller is. Het vervelende is dat ze beide nog gelijk hebben ook. Maar bestaat de ideale velgmaat voor racefietswielen dan helemaal niet? Jawel, maar dit hangt er helemaal vanaf wat voor type wielrenner je bent. Om je wegwijs te maken in de wereld van de velgmaten, geven we je een overzicht van de verschillende velghoogtes (van laag naar hoog) en bespreken we welke velgmaat geschikt is voor welk type renner.

Ritm Marleen Annema 2601

< 30mm – Bergop de beste

Dit zijn wat we noemen lage velgen. En daarmee zijn het ook gelijk de lichtste velgen in dit overzicht. Dit is de perfecte velgmaat voor wielrenners die veel in de bergen te vinden zijn. Want tegen de berg op telt elke extra gram. Vooral bij een stijgingspercentage van 8% of meer is aerodynamica verwaarloosbaar en speelt alleen gewicht een rol, zo blijkt uit onderzoek. Maar is zo’n lage velg helemaal niet geschikt voor op de vlakke weg? Zeker wel: zo’n licht wiel met een lage velg stuurt heel direct en is perfect om een sprintje mee aan te trekken. Maar – hier gaan we zo nog verder op in – een lage velg is niet erg aerodynamisch en dit gaat uiteindelijk wel ten koste van je snelheid.

30mm – 40mm – Perfect voor in de heuvels

Dit zijn relatief gezien nog steeds vrij lage velgen, maar ze zijn al veel meer geschikt voor allround gebruik. Het is eigenlijk de perfecte velghoogte voor fietsers die veel in heuvelachtig gebied fietsen. De velgen zijn namelijk licht genoeg om een heuvel of berg gemakkelijk op te fietsen, maar je begint toch de eerste voordelen van een aerodynamische ‘hogere’ velg te ervaren.

40mm – 50mm – Voor de allround wielrenner

Deze velgmaat is perfect voor de echte allround wielrenner. Bij deze velghoogte begin je door de hoogte van de velg echt het effect van aerodynamica te ervaren: de lucht stroomt perfect langs het wiel en de luchtweerstand neemt voelbaar af. En zoals onderzoek aantoont, heeft aerodynamica een groter positief effect op de snelheid van de fiets dan gewicht: op de vlakke weg in ieder geval. Met deze velgmaat, zeker als de velgen van carbon zijn, kun je ook nog prima de heuvels of de bergen in. Misschien ervaar je bergop dat de wielen net iets zwaarder zijn, maar dat compenseer je weer (deels) op de vlakke weg of tijdens de afdaling.

55mm – 80mm – Snelheid en aerodynamica

Hier begint de categorie: hoge velgen. Deze velgen zijn geschikt voor renners die veelal op de vlakke weg rijden. Deze velg is een stuk aerodynamischer dan zijn lage variant en dat is een merkbaar verschil. Vooral op lange vlakke stukken haal je een hogere topsnelheid met dit type velg. Doordat de velgen hoger zijn ervaar je alleen wel meer wind. Bij een (zij)wind van kracht 4 of meer moet je de handen goed stevig aan het stuur houden. Ook in een winderige afdaling is het opletten geblazen met deze hogere velgen.

> 80mm – Voor de echte tijdrijders

Zoals je weet fietsen tijdrijders met hoge velgen of zelfs met helemaal dichte (achter)wielen. Dit doen ze om zoveel mogelijk aerodynamisch voordeel te behalen uit hun fiets. Met een velgmaat boven de 80mm kun je echt hard fietsen op de vlakke weg. Maar hier geldt wel – nog meer dan bij de vorige categorie – dat je fiets instabiel wordt bij (harde) wind. Als de wind te hard is of uit de verkeerde richting komt, gaat je fiets ‘zwabberen’ en moet je veel stuurcorrecties maken. Maar snel dat ben je wel.

Related products

Kies de velgmaat die bij jou past

Een foute keuze voor een velgmaat maak je dus alleen als je een velgmaat kiest die niet bij jou als wielrenner past. Bedenk daarom goed wat voor type wielrenner je bent en waar je het liefst fietst. Wil je echt flexibel zijn en zowel een Alpenrit als een tijdrit kunnen rijden. Dan kun je er natuurlijk ook voor kiezen om meerdere wielsetjes te gebruiken afhankelijk van het type rit.

Keep on reading