fbpx

Het is een vraag die we vaak voorbij horen komen onder wielrenners: ‘maakt dat nu echt zoveel verschil, zo’n wielset van carbon?’ Ja, dat verschil merk je! Fietsers die de overstap naar carbon al gemaakt hebben, zullen beamen dat carbon wielen een heel ander gevoel aan je fiets geven. Dat verschil zit ‘m in het lichte gewicht van de wielen in combinatie met een hogere stijfheid van de velg en meer aerodynamica. We leggen je uit wat de 4 grootste voordelen van een carbon wielset zijn, waar je op moet letten als je carbon wielen koopt en welke banden goed bij je wielen passen.

Ritm Marleen Annema 1451

De 4 grootste voordelen van een carbon wielset

 

  1. Lichtgewicht

Carbon (carbon fiber) is qua gewicht het lichtste materiaal waarvan racefiets wielen gemaakt worden. En bijvoorbeeld bergop weten wielrenners dat elke gram extra telt. Maar ook op de vlakke weg speelt het gewicht van je fiets een rol in je topsnelheid.

  1. Stijfheid

Carbon velgen hebben, vooral in vergelijking met hun aluminium tegenhangers – een ontzettend hoge stijfheid. In een sprintje merk je dit gelijk: de stijfheid van de wielen wordt direct omgezet in kracht. Ook in een scherpe bocht ervaar je beslist het voordeel van deze onbuigzame velg: je fiets stuurt heel direct en precies waar jij heen wilt.

  1. Aerodynamica

Doordat carbon racefiets wielen zo licht van gewicht zijn, is het mogelijk om de velgen hoger te maken zonder dat ze veel zwaarder worden. Een hogere velg zorgt voor minder luchtweerstand en is daarmee aerodynamischer – professionele tijdrijders fietsen niet voor niets met een hoge of zelfs dichte velg.

  1. De ‘look’

Ondanks dat smaken natuurlijk verschillen, lijken wielrenners het hier wel over eens: carbon velgen zijn een stijlvolle toevoeging op je fiets.

Related products

Carbon wielset kopen – waar je op moet letten

Een goede eerste vraag die je jezelf stelt om de juiste carbon wielen voor je racefiets te kopen, is: welk type fietser ben ik? Fiets je bijvoorbeeld vooral in de bergen, dan zoek je een zo licht mogelijk wiel en kies je eerder voor een lage velg. Fiets je vooral op de vlakke weg en zijn snelheid en aerodynamica waar je naar zoekt, kies dan eerder voor een hogere carbon velg. Ben je een allround wielrenner? Dan zit je goed met een carbon wielset met een gemiddelde velghoogte.

Zaken waar je verder op kan letten zijn de remrand van de velg, de spaken en de naaf. Vooral die laatste maakt zeker een verschil, zowel in prijs als in kwaliteit. Zo worden de carbon wielen van RITM geleverd met onze kwalitatief hoogstaande RITM-R naven, maar zijn ze ook verkrijgbaar met de professionele ‘DT Swiss 240’ naven: een legendarische naaf gemaakt met Zwitserse precisie.

Banden kiezen

Bij de keuze voor racefiets banden heb je grofweg 3 opties: clincher (draadbanden), tubes of tubeless. De clincher kan het beste omschreven worden als de klassieke racefietsband. De band heeft een losse binnenband die in een buitenband gelegd wordt. Een groot voordeel van de clincher is dat je de binnenband gemakkelijk vervangt als je lek rijdt. Tubes zijn de banden waar professionele wielrenners op rijden. Ze hebben net als een clincher een binnen- en buitenband, maar het verschil is dat de binnenband bij tubes aan de velg vastgelijmd worden. Hierdoor rolt de band heel soepel en er kan met lagere bandenspanning gereden worden zonder dat de binnenband van de velg rolt. Het nadeel is dat het vervangen van de band als je lek rijdt een flinke klus is. De laatste categorie tubeless banden, zijn banden zonder binnenband. Ze rollen heel soepel en zijn erg lekbestendig. Wel vragen ze om meer onderhoud, ze moeten bijvoorbeeld gevuld worden met een speciale vloeibare latex.

Garantievoorwaarden

Onze carbon wielen zijn uitgebreid getest door ervaren wielrenners en goedgekeurd door de UCI. Of je nu met 70 km/u van een berg rijdt, een sprintje wilt trekken op maximale kracht of op volle snelheid een bocht aansnijdt, onze wielen kunnen alles aan. Al onze carbon wielsets zijn voorzien van 2 jaar garantie. Mochten je carbon wielen onverhoopt toch schade oplopen, bijvoorbeeld door een valpartij, maak dan gebruik van onze crash replacement service. Dit alles zodat jij jarenlang geniet van je nieuwe set RITM wielen!

Keep on reading